Saturday, 13 December 2014

Hamparan Lakaran



Dihujung-hujung senja usia ini,
banyak yang bermain difikiran,
tapi yang paling mustahak,
apa persediaan untuk pulang mengadap Tuhan?

Diri ini masih lagi tercari-cari "something" untuk
mengisi kekosongan jiwa,
dan maybe juga insan2 diluar sana yang sama macam aku,
mahu pulang ke pangkal jalan.

dan..
Hati ini tak pernah nak cuba berubah keluar dari zone selesa,
entah mengapa? mengapa dan mengapa?
sedangkan jika ada usaha perubahan itu,
insyaAllah, Allah akan pandang usaha itu,
dan menolong kita..

masihkah kita nak meratapi persoalan yang bermain diminda,
sedangkan, jika kau usahakannya,
pasti akan nampak hasilnya..

Jawapan pada persoalan, 
ada.. ada pada diri kita sendiri,
ada.. ada pada fikiran kita sendiri,
ada.. ada pada hati kita sendiri,
ada ada ada ada dan ada...
ada... pada jiwa-jiwa yang mencintai Allah lebih dari segalanya,
ada.. ada pada tiap-tiap helaan nafas adalah untuk bertaqwa pada Allah,
ada.. ada segalanya jika kita meletakkan Allah dihati kita untuk semuanya..

Moga setiap helaan nafas yang dipinjamkan Allah,
ada manfaat untuk diri, family dan masyarakat..

"Berubahlah walaupun payah"
moga tidak sia-sia hidup didunia..
bekalan akhirat jangan dilupa..


hiyakat bt jiwa2 yg msh terkapai2 seperti aku..
'moga bahagia akhirat itu milik kita bersama'

~razan dasuki~


Friday, 24 October 2014

“The man that decided to change on the 12th hours died at the 11th.”
Hlovate, Contengan Jalanan


“Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.”
Hlovate, Tunas


“Everybody know death is inevitably coming, but it never fails to catch everybody by surprise everytime one is going”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: death, life


“Live the moment. Cherish the present. Anticipate the future. Frame the yesteryear”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: life-lessons


“To hate others is ugly.
To hate yourself is uglier.”
Hlovate, Rooftop Rant
tags: truth, wisdom



“To live is learn, and to learn is to live. Live. Learn.”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: live


“Sama juga kalau untuk contoh lelaki. Kalau baca Al - Quran hari-hari, tapi main bola nampak kepala lutut,tak cukup balik lagi.Atau kalau solat lima waktu sehari semalam tapi pegang tangan anak dara orang bukan mahram sesuka hati, tu belum cukup baik lagi.”
Hlovate, Versus


“Kalau ada kemahuan dan usaha, 'halangan' tu adalah satu perkataan yang tak ada makna apa-apa”
Hlovate, Contengan Jalanan


“There're times when strangers are like family, and family are like strangers”
Hlovate


“We're on the same boat but in different cabin”
Hlovate, Rooftop Rant


“Talking is nothing. Doing is something.”
Hlovate, Contengan Jalanan


“Complex question can only be solved by patience.”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: life-lesson


“don't trouble the trouble if you don't want the trouble to trouble you.”
Hlovate


“Hidup hanya ada erti pada yang bahagia.”
Hlovate, Contengan Jalanan


“Ingatlah sahabat, impian adalah titik gerak langkah kita, kesungguhan dan keyakinanmu bakal menentukan titik akhirnya.”
Hlovate, Rooftop Rant


“Bukan mudah untuk berubah... dari tanpa arah ke sejadah, dari tepi jalanan ke sujud menghadap Tuhan.”
Hlovate, Versus


“Ikhlas tu bukan kita yang ukur, tu biar Allah yang tentukan. Jangan sampai kita tinggalkan amalan ibadat sebab tak nak riak dengan manusia, kerana tu la tanda kita riak dengan Allah sebenarnya.”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: religion


“Changing for good ain't a crime.”
Hlovate, Versus


“Never assume. Ask.”
Hlovate
tags: life

 
“Life is full of changes. And surprises. And the inexplicable(s).”
Hlovate, Contengan Jalanan


“Ada beza antara jumpa benda yang kita nak cari, dan cari benda yang kita nak jumpa.”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: questions


“Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu!

Hidup tak selalunya lawa
Tak selalunya ada pelangi
Kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada
Kadang-kadang... bilamana ‘malapetaka’ tu datang, terasa macam kena gelek ke bumi dek ahli sumo
Rasa macam dah tak mampu bangkit
Rasa macam dah tak mampu hela nafas

..." live well or hell you choose May Allah bless....”
Hlovate, Rooftop Rant


“Life is short, Laugh. Live”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: life


“Dalam hati setiap wanita yang bergelar Muslim itu sepatutnya memang tidak berbelah bahagi diserahkan kepada DIA. Tiada belah bahagi untuk mengatakan yang DIA adalah segalanya, lebih daripada yang lain. Pada DIA diletakkan ketakutan. Pada DIA diletakkan harapan. Pada DIA diletakkan kepercayaan. Pada DIA dipohon pertolongan. Pada DIA dipintakan kasih sayang. Hanya DIA.”
Hlovate, Versus


 “Losing never come easy. First off, preserved the memories.”
Hlovate, Contengan Jalanan

“Respecting requests, rules and privacy is a universal law. You break that basic etiquette 101, you're seriously flawed.”
Hlovate, Contengan Jalanan
tags: life-lessons


“if you feel ignorant and stupid, then find a way to learn. don't curse those who calling you ignorant and stupid. find ways to prove them wrong. that, is satisfaction. much more satisfying than cursing them all the way to hell and back”
Hlovate, Anthem
 
  “Kongsilah cerita dengan Allah. Allah tak pernah nak judge. Patut rasa selesa dan bersyukur untuk itu.”
Hlovate, 5 tahun 5
 


Thursday, 17 April 2014

M2M - The Day You Went Away (Official Music Video) [HD]

Westlife - My Love (With Lyrics)

Tuesday, 4 February 2014

Giveaway 5K Dunia sebenar Shida

Assalammualaikum, peace upon you.
http://www.duniashida.com/2014/02/giveaway-5k-dunia-sebenar-shida.html
Dijemput semua memeriahkan lagi Giveaway 5K Dunia sebenar Shida (klik banner untuk join) dengan hadiah yang cukup banyak dan lumayan serta syarat sangat mudah. Terima kasih juga kepada para Penaja yang sudi menaja untuk giveaway kali ini dan mereka adalah :
Kategori Blogger : 
Kategori Onlineshop :

Thursday, 30 January 2014

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all. Hasrat Shad nak buat Giveaway 
untuk tahun 2014 ni akhirnya tercapai jugak. Jemput semua join ya.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah :

Power Bank x1
T-shirt x1
Novel x2
Long Necklace x1
Shawl x1
Bracelet x4
Ellips Hair Vitamin x2
Fridge Megnet x1
Top-up RM5 x10
Top-up RM10 x3

Lima peserta pertama dan terakhir dapat hadiah misteri!